Hyperurikemie je metabolické onemocnění, kdy se zvýšeně tvoří nebo nedostatečně vylučuje z těla kyselina močová. Ta se pak hromadí v krvi a tkáních a to se může projevit kloubními(Dna), mimokloubními a ledvinovými příznaky. Nebezpečí onemocnění se ještě více zvyšuje, jestliže se zvýšení hladin kyseliny močové kombinuje s obezitou.
U mužů je normální hladina kyseliny močové do 420 umol/l a u žen do 340 umol/l.
Je-li její hladina vysoká , je nutné spolu s kalorickým omezením i výrazné snížení přívodu tzv. purinových látek, ze kterých kyselina močová vzniká. K tomu vedou tato opatření :
- dostatečný přísun tekutin, tj. minimálně 2 l denně,
- vyloučení potravin bohatých na puriny a látek, které dráždí ledvinnou tkáň (viz dále), omezení živočišných bílkovin, tuků a kuchyňské soli,
- zákaz alkoholu,
- dostatek ovoce a zeleniny v syrovém stavu.
Snížené dávky masa se hradí bílkovinou mléka, zvláště tvarohem, netučnými sýry a pokrmy připravenými z vaječných bílků.V omezeném množství samozřejmě můžete libové hovězí, vepřové i drůbež, sladkovodní ryby, vařenou šunku.
Jako příloha jsou vhodné rýže, brambory, moučné pokrmy pečivo bílé i tmavé.
Rostlinné tuky a oleje jsou vhodné a je třeba je střídat (sojový, řepkový, olivový, slunečnicový...). Můžete pít slabší nebo zelený čaj, kávu s mlékem, jíst med a džemy. Povaze diety se přizpůsobuje i kuchyňská úprava. Aby se snížil obsah extraktivních látek, většina potravin se vaří, dusí nebo peče, ale bez přídavku pikantních přísad. Dovolena je pažitka, zelená petrželka, kopr, kmín a majoránka a malé množství Vegety. Vývary, do kterých se extraktivní látky vyloučily, se nepožívají. Lze doporučit jednou až dvakrát týdně odlehčovací ovocné a zeleninové dny-po poradě s lékařem.
Zcela nevhodné potraviny jsou:
- vnitřnosti, masa z mladých zvířat, nakládaná masa, masové extrakty, silné vývary, zvěřina, tučné uzeniny, plísňové a tučné uzené sýry
- mořské ryby zvláště slanečci, sardelky, sardinky, olejovky, očka
- hrách, čočka, fazole, špenát, fíky, zelený hrášek, chřest
- čokoláda, silné kakao, silný černý čaj, alkoholické nápoje
- ostrá koření (pepř, paprika, nové koření, tymián, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor), sojová omáčka, křen, česnek, worcester.
Včasná opatření a léčba jsou nutné, aby se předešlo krutým bolestem při nenadálém kloubním nebo ledvinovém záchvatu či selhání funkce ledvin.